uvoz vozil

Katere so glavne prednosti uvoza vozil iz tujine?

Tudi vi razmišljate o nakupu novega vozila, ki vam bo služilo še veliko let? Ste na trgu ponudbe v Sloveniji že ugotovili, da vašega sanjskega vozila ni na voljo? Trg v resnici ponuja veliko priložnosti, le najti jih je potrebno – včasih zunaj državnih meja. Ste že razmišljali o uvozu novega vozila v Slovenijo, ker si želite nekaj drugačnega? Uvoz vozil je v resnici enostaven – če le dostopate do pravih informacij.

Kaj sploh je uvoz vozil?

Z izrazom uvoz vozil poimenujemo postopek uvažanja vozila iz držav, ki niso članice Evropske unije (EU). Če gre za uvoz vozila iz države članice EU, pa v resnici govorimo o izrazu pridobitev vozila.

Za vsa vozila, ki jih želite v Slovenijo uvoziti iz držav, ki niso članice EU, je potrebno pridobiti ustrezno odobritev, da je vozilo skladno z veljavnimi predpisi naše države oziroma EU (predvsem na tehničnem in okoljskem področju). Preverjanje skladnosti poteka na področju doseganja minimalnih standardov emisij, varnosti v primeru prometne nesreče, osvetljenosti (žarnic), krmiljenja ter drugih dejavnikov. Urejanje dokumentacije je področje, ki sicer običajno potencialne kupce najbolj prestraši, čeprav lahko z izbiro posrednikov te težave zelo enostavno rešite, zato ni potrebno, da vpliva na vašo odločitev.

Uvoz vozil v Sloveniji v zadnjih letih narašča ter pomembno prispeva tudi k boljši gospodarski sliki naše države. Največ osebnih avtomobilov smo v letu 2015 uvozili, morda se sliši neverjetno, iz Koreje, sledita ji Nemčija in Francija. Zanimivo je dejstvo, da smo hkrati v Nemčijo, Francijo in Italijo izvozili največ osebnih vozil.

Prednosti uvoza vozil

Pogosto se zgodi, da potencialni kupci najdejo svoj sanjski avto, ki ima vso potrebno in želeno opremo. Nato pa ugotovijo, da ta avtomobil v naši državi in drugih državah članicah ni na voljo za prodajo. To velja tudi za redke in najbolj zaželene modele priznanih znamk. Dejstvo je, da svetovni trg ponuja širok nabor vozil, ki jih v resnici v državah članicah EU ne morete kupiti. To pa seveda ne pomeni, da je dostop do vašega sanjskega avtomobila onemogočen – le koraki do njegovega nakupa so drugačni.

Uvoz vozil je pomembna rešitev tudi za  vse posameznike, ki se odločijo za selitev v drugo državo. Številni posamezniki in družine, ki zapustijo svojo domovino in opravijo selitev zunaj območja EU, lahko svoje vozilo ohranijo le, če ga v novo državo bivanja uvozijo.

Uporabniki se za uvoz vozila odločijo tudi zaradi finančnih koristi. Nekatere znamke vozil so v drugih državah (izven EU) na voljo po nižjih cenah. Ob tem naj poudarimo, da lahko za nižjo ceno v posameznih državah v resnici dobite boljšo opremo vozila ter več luksuznih elementov, ki jih pri vozilih pri nas dodatno doplačate. Čeprav to ni splošno veljavno dejstvo, pa lahko z raziskovanjem na spletu najdete številne ugodne rešitve za lasten nakup. Pri tem opozarjamo predvsem na spletno varnost in previdnost ter preverjanje kredibilnosti ponudnika na drugi strani.

Zlasti ugodni so nakupi rabljenih vozil iz tujine, ki so v zadnjih letih postali zelo priljubljen način zamenjave vozila. Zaradi večje finančne koristi lahko uporabniki v veliki meri sledijo svojim željam in izberejo želeno znamko avtomobila. Hkrati imajo ta vozila pogosto manj prevoženih kilometrov in niti približno ne spominjajo na rabljena – no, razen v ceni.

Uvoza vozil v našo državo je vedno več, pomembno vlogo pri tem ima tudi večja dostopnost informacij na spletu. Povsem pričakovano je, da želijo uporabniki oziroma potencialni kupci novega/starega avtomobila pridobiti čim več informacij o samem vozilu, hkrati pa za čim nižjo ceno pridobiti čim več.

Splet ponuja številne rešitve in odgovore na naša vprašanja, seveda pa ob tem ne smemo zanemariti niti vloge spletne varnosti in z njo povezane previdnosti. Ob prvem uvozu je smiselno, da se za pomoč pri nakupu in izpeljavi potrebne dokumentacije posvetujete s strokovnimi skupinami, ki nudijo pomoč na tem področju ter poznajo zakonodajne posebnosti uvoza vozil v državo. Vi pa boste lahko ob tem mirno pričakovali svojega jeklenega konjička.